Advokato padėjėja Eglė Morkūnienė

Svajojantiems apie nuosavą būstą: byla su moralu

Naujas gyvenamasis namas ar kotedžas. Tai daugelio šeimų svajonė arba jau realybė. Statytojai per trumpą laiką pastato gražų svajonių būstą už prieinamą kainą. Ar viskas visada taip gražu ir
paprasta? Ar visi prieš pasirašydami sutartis pasikonsultuoja su teisininku? Tikra byla su tikru moralu.

Sutarties klaidos

Mano klientas – samdomas statybininkas (rangovas). Statytojas (statybos organizatorius) nusamdė jį statybos darbams atlikti ir jam nesumokėjo. Situacija standartiška ir teisiškai nesudėtinga, jei ne keletas „bet“. Rangos sutartis sudaryta su statytoju, kuris įgaliojimo pagrindu atstovauja užsakovą (pirkėją). Pasirodo, vietoje įprastos būsimo namo pirkimo-pardavimo sutarties užsakovas (namo pirkėjas) davė statytojui (organizatoriui) notarinį įgaliojimą veikti jo vardu, samdyti rangovus ir atlikti visus veiksmus, kad pastatytų jam namą. Užsakovas sumokėjo statytojui solidžią sumą pinigų ir džiaugėsi vykstančiais darbais. Nepamirškime, statytojas nusamdė mano klientą kaip įgaliotas asmuo atlikti darbus užsakovo naudai. Užsakovas atliktais darbais džiaugėsi ir juos priėmė, tačiau niekas nesumokėjo statybininkui, kuris tuos darbus atliko. Statytojas ėmė skėsčioti rankomis, kad jis tik įgaliotas asmuo, o ne užsakovas, o užsakovas ėmė pykti, nes jis jau sumokėjo statytojui už viso namo pastatymą. Tai kas turi sumokėti statybininkui?

Įgaliojimas ir pirkimo-pardavimo sutartis

Įgaliojimas ir būsimo namo pirkimo-pardavimo sutartis nėra tas pats. Įgaliotinis veikia atstovavimo pagrindais įgaliotojo naudai ir interesais, gali jo vardu sudaryti sandorius, tačiau prievolės pagal šiuos sandorius atsiranda ne jam, o jo atstovaujamajam. Todėl su statybininku turi atsiskaityti užsakovas. Ieškinys buvo pateiktas užsakovui ir teismo patenkintas pilna apimtimi. Užsakovas už namą susimokėjo antrą kartą. Man įstrigo teisėjo klausimas vargšui namo pirkėjui: „kodėl Jūs sudarėte tokį įgaliojimą?“. Ir atsakymas: „Konsultacija su teisininkais brangiai kainuoja“.

Moralas: negailėkite triženklės sumos konsultacijai su teisininku, kad nereikėtų sumokėti penkiaženklės sukčiui.

Jei jums reikalinga konsultacija, rašykite man egle@morkuniene.eu.