Advokato padėjėja Eglė Morkūnienė

Kaip 300 litų vertės automobilis gali padaryti 10 tūkst. eurų nuostolį

Mano klientas sulaukė netikėto ieškinio iš skolų išieškojimo įmonės dėl jo automobilio saugojimo išlaidų atlyginimo. Saugojimo išlaidos siekė per 10 tūkst. eurų, tačiau ieškovas buvo toks geranoriškas ir reikalavimą sumažino kone perpus. Byloje atsakovais patraukti du asmenys: faktinis automobilio valdytojas, kuris buvo sulaikytas neblaivus ir tuo metu transporto priemonė nutempta, bei mano klientas, kuris formaliai buvo registruotas automobilio savininku VĮ „Regitra“.

Automobilis parduotas, o dokumentai nesutvarkyti

Klientas nurodė, kad automobilį pardavė prieš 12 metų už 300 litų. Jau tada automobilis buvo 17 metų senumo. Buvo jaunas ir nesusitvarkė dokumentų, todėl formaliai liko automobilio savininku. Apie automobilio saugojimą jis nieko nežinojo. Man natūraliai kilo klausimas, kodėl bevertis automobilis buvo saugojamas 12 metų ir kaip dabar atrodo ta 29 metų Mazda. Pasidomėjus paaiškėjo, kad faktiškai automobilis jau kurį laiką yra utilizuotas. Paaiškėjus šiai aplinkybei, faktinis automobilio valdytojas (jo advokatas) ir ieškovas susiderėjo, kad jis padengs dalį realių saugojimo išlaidų bei pasirašė taikos sutartį. Mes į derybas nesileidome, nes faktiškai mano klientas savininku nebuvo, todėl ieškinys mano kliento atžvilgiu turėjo būti atmestas. Teismui patvirtinus kitos šalies taikos sutartį, aš į teismo posėdį pasikviečiau automobilio faktinį savininką ir paprašiau jo patvirtinti faktą, kad automobilis priklausė jam. Ieškovas, supratęs, kad atsidūrė akligatvyje ir bylos laimėti nebeturi jokių galimybių, sutiko atsiimti ieškinį, o derybų objektu tapo mano kliento patirtos bylinėjimosi išlaidos. Tik mano kliento geranoriškumo dėka, atsakovas grįžo tuščiomis, o ne su minusu rankose.

Teisinis patarimas šios bylos kontekste – pasirūpinkite, kad VĮ „Regitra“ Jūsų vardu būtų registruoti tik tie automobiliai, kurie faktiškai Jums priklauso. Kitaip gali tekti paprakaituoti įrodinėjant, kad Jūs nesate atsakingas už šio automobilio likimą ir su juo susijusias išlaidas.

Jei ir Jums reikalinga konsultacija, susisiekite su manimi – egle@morkuniene.eu.