Advokatė Eglė Morkūnienė

Įrodyta, kad teismas turi vykdyti realų teisingumą, o ne tik teisingumo fikciją

Mano klientas įmonės buveinės adresu gavo laišką, kuriame buvo priimtas teismo sprendimas dėl skolos iš įmonės išieškojimo. Klientui tai buvo staigmena, nes apie vykstantį teismo procesą jis nieko nežinojo. Tariamas kreditorius atliko mano atstovaujamai įmonei darbus žodinės sutarties pagrindu, išrašė sąskaitą. Ši sąskaita jam buvo grąžinta, nes neatitiko faktinio susitarimo, darbų buvo atlikta mažiau, nei nurodyta sąskaitoje.

Pirmosios instancijos teismui pakako pagrindo pripažinti skolą realia vien remiantis nepasirašyta sąskaita, nesutrukdė nei pačio ieškovo į bylą pateiktas susirašinėjimas, kuriame šalys ginčijasi dėl sumos dydžio. Tačiau įdomiausia šios bylos dalis buvo ta, kad procesiniai dokumentai mano klientui įteikti tik per Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalą, kuriame jis nors ir buvo užsiregistravęs, tačiau ilgą laiką nesilankė ir apie bylą neturėjo jokios informacijos. Sulaukus įstatyme numatyto termino atsiliepimui pateikti teismas vertino, kad procesiniai dokumentai įteikti tinkamai (įteikimas pagal įstatymą) ir tiesiog priėmė sprendimą už akių bei patenkino ieškinį. Teismo sprendimas buvo išsiųstas įmonės buveinės adresu bei buvo gautas, laiku ir tinkamai į jį sureaguota. Tačiau pirmosios instancijos teismas atsisakė atnaujinti bylos nagrinėjimą ir laikėsi pozicijos, kad jokių proceso teisės normų nepažeidė.

Apeliacinės instancijos teismas

Kliento interesus pavyko apginti apeliacinės instancijos teisme, kuris išreikalavo duomenis iš teismų administracijos. Šie duomenys patvirtino, kad EPP paskyra nėra naudojama ir faktiškai mano klientas procesinių dokumentų negavo. Apeliacinės instancijos teismas pripažino teismo pareigą ne vadovautis įteikimo fikcija, bet realiai įteikti dokumentus proceso dalyviams. Ši byla buvo grąžinta pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo ir suteikta reali galimybė apsiginti nuo nepagrįsto reikalavimo.

Korespondencijos priėmimas ir pranešimai

Šios bylos kontekste svarbus teisinis patarimas – tiek fizinio asmens deklaruotos gyvenamosios vietos adresu, tiek juridinio asmens buveinės adresu svarbu užtikrinti korespondencijos priėmimą, o jei esate prisijungę prie EPP paskyros, pasirūpinkite joje tinkamais nustatymais, kad laiku gautumėte pranešimus apie Jums inicijuojamas bylas bei galėtumėte apsiginti nuo nepagrįstų ieškinių.

Jei ir Jums reikalinga konsultacija, kviečiu susisiekti su manimi.